Alpacawol

Alpacawol, je begrijp het al, is de wol van een Alpaca. Maar wat is er nou zo speciaal aan Alpacawol en waarom zijn wij fan? Wij leggen het je uit. 

sterk, warm, zacht en hypoallergeen

Kledingmerken als Bufandy en Inti Knitwear weten het al lang; Alpacawol is supersterk. Het is sterker én warmer dan welke wol dan ook. Dit heeft te maken met de structuur van de wol. Deze structuur zorgt er ook voor dat de wol heel licht en luchtig is, waardoor het heel goed isoleert. Perfect dus voor kleding en sjaals.

Bij watMooi vind je online een prachtige collectie kleding en sjaals van alpacawol. 

familie

Wist je dat de Alpaca familie is van de kameel, de lama en de dromedaris? Je hebt twee soorten Alpaca’s. De huacaya en de suri. De huacaya  is de meest bekende soort en is de soort die je in Europa het meeste ziet. Je herkent ‘m aan zijn kortere en dichtere (krul) wol. De suri heeft lange glanzende, zeer zachte wol. De lange slierten lijken een beetje op dreadlocks. 

geen gekriebel

Wat wij ook zo’n fijne eigenschap vinden, is dat het niet kriebelt én hypoallergeen is. De wol bevat namelijk geen lanoline zoals in schapenwol. Zonder de lanoline, is de kans op een allergische reactie veel kleiner.

hoe diervriendelijk is wol van alpaca's? 

Al onze merken die alpacawol gebruiken, controleren of de alpaca’s onder goede omstandigheden gehouden worden. Ze maken gebruik van kleine Alpaca-farms waar de boeren heel zuinig zijn op hun dieren. Geen alpaca=geen wol en dus geen inkomsten. Dus reken maar dat ze heel zuinig op hun dieren zijn. 

Veel alpaca’s worden in ‘commune-vorm’ gehouden door indianen. Deze indianen beschouwen alpaca’s als heilige dieren. Ze worden zelfs vereerd! 

Ook het scheren van de dieren gebeurt zo diervriendelijk mogelijk. Wanneer de alpaca’s weer geschoren moeten worden, worden ze door ruiters met paarden in een ‘coral’ gedreven en belanden ze door middel van sluizen in een steeds kleinere ruimte waar het scheren plaatsvindt. Ze worden heel slim op een tafel gelegd, geschoren (zonder beschadigingen!) en in drie tot vier minuten lopen ze alweer richting de kudde.

Alpaca Wol bij watMooi

Een leuk detail is dat de door de hoge zonkracht en sterke wind de haren droog en los van elkaar blijven. Het is eigenlijk alsof ze 12 uur per dag onder een warme fohn lopen. Alpaca’s hebben dus nooit klitten!

baby alpacawol

Babyalpacawol klinkt misschien een beetje gek, maar het is niets meer en niets minder een kwaliteitsaanduiding die de dikte van het haar aangeeft. Wanneer alpaca’s ongeveer 6 maanden zijn, worden ze voor het eerst geschoren. Deze eerste wol is langer en dunner (ongeveer 19 á 22 micron) dan de wol van de oudere dieren en is superzacht.

Maar niet alleen de jonge alpaca’s geven de baby-wol. Ook oudere alpaca’s hebben op bepaalde plekken nog steeds deze dunne haren. Deze wol wordt geselecteerd - en dat is heel bijzonder - door experts die het verschil heel precies met de hand kunnen voelen.