Anukoo logo

Anukoo Natuurlijke en Fairtrade kleding

Het Oostenrijkse duurzame modelabel Anukoo heeft hun hart op de juiste plaats. Anukoo betekent gunstig in het Hindi en dat willen ze ook zijn. Gunstig voor alle mensen die werken aan hun mooie kleding. Maar ook gunstig voor iedereen die hun kleding draagt. 

Anukko duurzame mode

Anukoo staat voor mooie en comfortabele kleding die bestaat uit Fairtrade-gecertificeerd biokatoen en voor een 100% transparante productie. Van de bio katoenboeren in India tot de verwerking van het katoen door Craft Aid in Mauritius, het zijn allemaal partnerorganisaties van EZA  fairtrade organisatie).

Samen zorgen ze voor een menswaardige, eerlijke en milieuvriendelijke productie. Geen pesticiden, geen kinderarbeid, geen discriminatie. Maar wel eerlijke lonen, sociale zekerheid en gezonde arbeidsomstandigheden.

lees meer over natuurlijke kleding...

mooi leven voor iedereen

Als er op Mauritius niet voldoende katoen groeit, doet Anukoo beroep op katoenboeren uit India. Het gaat om kleine familiebedrijfjes die biologisch katoen telen in combinatie met linzen, kikkererwten en ander lekkers. Die mixteelt zorgt tegelijk voor een gezonde bodem en gezonde voeding. Voor hun katoen ontvangen ze de minimumprijs en daarbovenop een sociale premie, waarmee ze grotere projecten kunnen realiseren zoals scholen en drinkwatervoorzieningen bouwen en koeien kopen, die op hun beurt mest leveren voor de plantages en voor de productie van biogas.

anukoo duurzame mode

vervoer per boot

Vervolgens gaat het katoen per schip naar het sociaal geëngageerde bedrijf Craft Aid in Mauritius, waar 200 mensen (waaronder ook mensen met sociale en fysieke beperkingen) weven, knippen, bedrukken, naaien en verpakken, aan een loon dat 40% hoger is dan het minimum, de arbeidsuren prettig geregeld zijn en de arbeidsvreugde dus bijzonder hoog. Bijzonder schoon vinden we dat. Dat Craft Aid volledig draait op hernieuwbare energie maakt het alleen maar nòg schoner, in alle opzichten.

meer mode die is gemaakt met minder energie en vervuiling; bekijk kleding met schone productie...

keurmerken

Al het biologisch katoen heeft het Fairtrade keurmerk. En de gehele productieketen van Anukoo heeft het GOTS-label (Global Organic Textile Standard). Dat is dus echt mooie mode!

alle artikelen van Anukoo