Rianne de Witte logo

Rianne de Witte maakt duurzame mode van natuurlijke materialen.

Rianne de Witte studeerde af aan de Sint Joost Academie te Breda en vestigde zich in 1994 als onafhankelijk modevormgever met een eigen label. Sinds haar studie heeft zij zich verdiept in duurzaam ontwerpen en produceren. Haar ontwerpen ontstaan vanuit een intuïtief proces.

Er is een zichtbare link met ambacht, romantiek en een verre referentie naar traditionele kleding dracht. 

rianne de witte

Binnen de collectie zijn items voor alle seizoenen te vinden. Er nieuwe ontwerpen bij, andere worden vervangen of veranderd en sommige ontwerpen zijn blijvend en vormen de klassiekers van het merk. Een Rianne de Witte is te herkennen aan verfijnde afwerking, draagcomfort en goede pasvorm. 

ontwerper en pionier

Het huidige modesysteem is chronisch ziek en vormt wereldwijd een gevaar voor mens en milieu.

Zo zijn er onder andere de grotere modebedrijven die structureel grote hoeveelheden niet verkochte kleding verbranden vanwege enorme overproductie, onverkochte kleding . Een blinde vlek binnen het fast fashion systeem is de kwaliteit van textiel. De stoffen die gebruikt worden zijn vaak van dusdanig slechte kwaliteit dat kleding slechts korte tijd gedragen kan worden en de consument  steeds vaker kleding koopt. Dat de stoffen zo zwak zijn heeft alles met de kostprijs te maken. Stofproducenten hebben vaak geen keus, de prijs is de heerser. Aan de kant van arbeidscondities van textielarbeiders is misbruik en uitbuiting in veel landen meer regel dan uitzondering. Ook komen er kunststof deeltjes afkomstig van synthetische materialen en/of gerecyclede synthetische kleding via de wasmachine in de zee terecht en worden uiteindelijk dier en mens inwendig vervuilt. Het is een feit is dat de afvalberg aan textiel groeit en groeit. Aan de andere kant wordt de consument gehersenspoeld en verleid om steeds maar 'meer' nieuwe spullen te kopen, met koopverslaving tot gevolg.

Het moet anders en gelukkig is er wereldwijd bewustwording ontstaan en zijn veranderingen binnen de kledingindustrie op gang gekomen. Milieu organisaties trekken al jaren lang aan de noodklok en er zijn revolutionaire ingrepen nodig om het tij te keren. Steeds meer mensen realiseren zich dat  we veel te veel spullen kopen. Het is een serieuze noodzaak om de vervuiling en klimaatveranderingen tegen te gaan en te consuminderen!

rianne de witte

alle artikelen van Rianne de Witte