Biologisch katoen

 biologisch katoen

Met kleding van biologisch katoen maak je een verschil. 

mooi gemaakt van biologisch katoen

Katoen is heerlijk om te dragen. Het voelt heerlijk zacht aan. Katoen neemt van nature makkelijk vocht op is lekker luchtig om te dragen. De stevige katoenvezels zorgen ervoor dat de kleding een goede pasvorm houdt en tegelijkertijd zeer comfortabel draagt.

kleding met GOTS keurmerk

Katoen mag alleen “biologisch” heten als het is verbouwd zonder schadelijke bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Er zitten dus ook geen schadelijke stoffen in het katoen en dat draagt een stuk beter. Daarnaast is het natuurlijk veel beter voor het milieu en de gezondheid van de katoenboeren en de textielarbeiders.

waarom is biologisch katoen belangrijk?

Katoen is verreweg de meest gebruikte grondstof voor kleding. Om aan die vraag te voldoen wordt in heel veel verschillende landen op grote schaal katoen verbouwd. En dat allemaal snel-snel-snel!

Dat snelle katoen heeft heel veel water nodig om te groeien. En kunstmest. En bestrijdingsmiddelen om de oogst te beschermen tegen ziektes en insecten. Door de enorme schaal waarop katoen wordt verbouwd, heeft dat verwoestende gevolgen: drinkwater is niet meer drinkbaar, meren drogen op, bijen sterven uit en mensen worden ziek. En dat allemaal omdat mensen in het westen een t-shirt willen kopen voor 5 euro.

Katoen dat biologisch wordt verbouwd laat echt niet álle problemen zo maar verdwijnen, maar het maakt wel een enorm verschil. We hebben dat bij watMooi zelf gezien in Uganda; daar kwamen na jaren de bijen weer terug. En vrouwen konden weer werken op het land zonder bang te hoeven zijn voor een miskraam.

hoe werkt bio katoen?

Voor biologisch katoen gelden dezelfde regels als voor onze biologische groeten en fruit: geen chemische bestrijdingsmiddelen; geen kunstmest en geen GMO gewassen. Zo komt er geen vervuiling op het land of in het water...en dus ook niet in jouw kleding. De opbrengst is lager, maar omdat boeren een betere prijs krijgen voor hun katoen is het toch een verbetering.

Overschakelen op biologisch katoen is voor boeren vaak heel lastig. Zo mag je katoen pas "biologisch" noemen als je drie jaar lang geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen hebt gebruikt. Daarom kiezen boeren vaak voor de hulp van coöperaties en projecten samen met kledingfabrikanten. Daar doen ze kennis op hoe je zonder vervuiling katoen verbouwt. Gezamenlijk kunnen ze ook investeren in beter watermanagement en onderwijs.