Royal Bamboo logo

Basics van Bamboe

Royal Bamboo maakt schitterende basics. Zoals de naam al aangeeft, worden de t-shirts gemaakt van bamboe.

De afgelopen jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar het vervaardigen van een hoogwaardige en stabiele kwaliteit met bamboe als basis. Maar hoe maak je van een harde bamboe stam een zijdezachte stof, zoals die van Royal Bamboo?

hoe wordt bamboe kleding gemaakt?

Het proces is in het kort alsvolgt: de juiste soort bamboe (overigens niet die waar de pandabeer van leeft) wordt speciaal voor dit doeleinde verbouwd in kleine bossen, in China. Als de bamboe stammen de goede dikte hebben bereikt, worden deze gekapt. Daarna worden ze vermalen tot kleine stukjes. Deze kleine stukjes bamboe worden opgelost in een bad met oplosmiddel, dat voor 98% constant wordt hergebruikt om de aanslag op het milieu tot een minimum te beperken.

Nadat de stukjes bamboe zijn opgelost tot een soort gelei, kan daar een draad van worden gespoten, die meteen gehard wordt, en daarna op klossen wordt gerold. De klossen gaan naar de stof breierij. Deze maakt stof van het garen. De stof gaat naar de ververij. Deze brengt de stoffen op de gewenste kleur. Hierbij worden geen schadelijke bleekmiddelen gebruikt, vandaar dat er geen puur witte shirts in het assortiment van Royal Bamboo zitten. Van de ververij gaan de stoffen naar het confectie atelier, en daar worden de zijdezachte shirts van Royal Bamboo vervaardigd.

Bamboe bos

Bekijk alle kleding van bamboe bij watMooi...

voordelen van bamboe

Bamboe heeft enorm veel voordelen in vergelijking met katoen. Dit zowel ten opzichte van het milieu als van het draagcomfort. De belangrijkste pluspunten:

  • Bamboe groeit snel en recht omhoog, daarom is er weinig landbouwgrond nodig om tot en goede hoeveelheid grondstof te komen. Daarnaast groeit bamboe na het oogsten gewoon weer door. Voor katoen zijn grote plantages nodig om tot een zelfde substantiële hoeveelheid grondstof te komen. De grote globale vraag naar katoen leidt dus tot verdere ontbossing van de aarde.
  • Bamboe heeft nauwelijks water nodig om te groeien, dus besproeiing van de bamboe bossen is niet nodig. Katoen heeft zeer veel water nodig, en omdat het vaak in droge gebieden wordt verbouwd, moet er dagelijks kostbaar water gesproeid worden op de gewassen.
  • Bamboe beschermt zichzelf tegen ongedierte. De plant laat bijna geen parasieten toe, en heeft daarbij geen hulp nodig van de mens. Katoenvelden worden regelmatig besproeid met pesticiden, om het gewas te beschermen tegen ongedierte. Ten eerste komen deze pesticiden op de landbouwgrond en in het grondwater terecht. Ten tweede worden de gewassen besproeid met behulp van vliegtuigen. Dubbelop vervuiling dus.
  • Bamboe werkt verkoelend op de huid, waardoor de shirts beter droog blijven bij inspanning. Katoen neemt juist veel vocht op, wat zeer onprettig kan zijn.
  • Bamboe heeft van zichzelf antibacterieële eigenschappen die de plant beschermen in de natuur, maar ook doorwerken in de stof. Waardoor de kans op geurtjes afneemt.
  • Bamboe stof is door de garenstructuur zijdezacht. Hierdoor is het een uniek gevoel om deze stof direct op de huid te dragen.

overgenomen van Royal Bamboo

alle artikelen van Royal Bamboo